Over Tante Doula

Ik ben Jo-Anne Huijnen en al langer met mijn jeugdliefde Remy dan zonder hem. In 2019 mocht ik mama worden van Teun en in 2022 volgde ook Aafke. 

Sinds mijn eerste zwangerschap en bevalling ben ik heel erg geïnteresseerd in het hele proces rondom het creëren van nieuw leven. 

Vaak hoorde ik in mijn omgeving de nare ervaringen met bevallingen. Na mijn eerste bevalling (die heel anders liep dan gepland/verwacht) ervaarde ik echter een enorme oerkracht en voelde ik mij heel sterk. Ik gun het elke vrouw om deze oerkracht te ervaren en met trots terug te kijken op de bevalling. 

In 2015 ben ik afgestudeerd als Maatschappelijk werker en in 2024 als klachtenfunctionaris in de zorg. Al bijna 10 jaar werk ik inmiddels in de ouderenzorg in Twente met veel plezier! 

Maar toch is het nu ook tijd om mijn passie voor de geboortezorg in te gaan zetten. In augustus 2024 ben ik daarom gestart met de opleiding tot geboortedoula. Totdat mijn opleiding is afgerond zal ik er alles aan doen om jou en je eventuele partner te ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar uiteraard ook na de opleiding sta ik heel graag voor je klaar!

Meer over Tante Doula:

Eerste ervaringen en toekomstbeslissingen

Een jaar na de geboorte van onze dochter zou mijn jongere zusje gaan bevallen van haar derde kindje en ze vroeg mij erbij. Ik was heel vereerd door deze vraag en nieuwsgierig hoe ik het zou vinden om de barende vrouw (in dit geval mijn zusje) te ondersteunen. Deze ervaring was voor alle partijen heel prettig en een verrijking. Het liet mij beseffen dat ik de opleiding wilde gaan doen tot doula, maar ik had er op dat moment geen ruimte voor in mijn leven. Het zakte wat naar de achtergrond.

Nog geen jaar later werd ik door iemand benaderd die van mijn zusje had gehoord hoe ik haar had ondersteund, met de vraag om haar ook te ondersteunen. Weer was ik nieuwsgierig, want een onbekende begeleiden is anders dan familie. De hele ervaring was magisch en iedereen kijkt er met heel veel warmte op terug. Nu wist ik het zeker. Ik ga de opleiding volgen. 

Ik heb mij nog diezelfde week ingeschreven voor een open avond van een opleider en een spaardoel gestart om het jaar erop te kunnen gaan beginnen aan de opleiding. En intussen wilde ik alvast aan het werk gaan. Maar ik kon niet meer wachten en heb daarom besloten om in augustus 2024 te gaan starten met de opleiding. 

Waarom een laag tarief voor de douladiensten?

Ondanks dat ik inmiddels meerdere bevallingen heb mogen begeleiden, heb ik er toch voor gekozen om tot het eindigen van mijn opleiding tot doula een gereduceerd tarief te hanteren. 

Ik denk namelijk dat ik al heel goed kan begeleiden vanuit mijn achtergrond, gevoel, intuïtie en eigen en eerdere ervaringen. Na het afronden van de opleiding zal ik de volwaardige ondersteuning kunnen bieden die je van een doula mag verwachten. 

Alles over een doula:

Wat is een doula?

Een doula is een vrouw die de aanstaande moeder en haar bevalpartner(s) ondersteunt en begeleidt tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Het grote verschil tussen een verloskundige en doula is dat de verloskundige medisch verantwoordelijk is en de doula niet. 

Ik wil als doula ervoor zorgen dat je een ontspannen zwangerschap hebt en met vertrouwen naar de bevalling kan uitkijken. Daarin is het vertrouwen in je eigen lichaam en je eigen kunnen erg belangrijk en daar wil ik graag aan bijdragen. 

De voordelen van een doula:

Het inhuren van een doula is een investering in jezelf die jij meer dan waard bent. Uit diverse onderzoeken blijkt dat continue begeleiding door een vrouw met ervaring of training, los van verloskundige of iemand uit het netwerk van de barende vrouw zoals partner, moeder, zus, tijdens een bevalling zorgt voor:

  • Kortere bevallingen (25 %)
  • Minder keizersneden (50%)
  • Minder verzoek om pijnstilling, o.a. ruggenprik (60%)
  • Minder weeën opwekkende middelen nodig (oa inleiden) (50%)
  • Minder kunstverlossingen (tang, vacuüm)
  • Betere APGAR scores van de pasgeborene
  • Hogere tevredenheid over de bevalling
  • Sneller herstel van de vrouw

Bron: onderzoek ‘het doula-effect’, van dr. Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. Meer onderzoeken zijn te vinden op de website van de beroepsvereniging van doula’s, de NBvD.